Cinic cum sunt când este vorba de acţiunile actorilor rataţi de pe scena mondială, am rămas totuşi surprins de aceste fotografii luate în Libia, cu prilejul aşa-zisei revoluţii împotriva dictatorului Muammar al Gadaffi. Vorba ” a picture îs worth 1,000 words”, se aplică perfect în cazul de faţă. O înscenare produsă de către serviciile secrete americane la comanda obişnuiţilor suspecţi, răzbate prin fumnul gros al propagandei pe care ar trebui să o recunoaştem ca ceea ce este.
Cu mulţumirile datorate lui Sergiu Bădan pentru semnalare, iată-le – ce simplu e să îi vezi pe mincinoşi, dacă gândeşti un pic…
Presa ne tot arată reportajele tragicelor evenimente din Libia. Haideţi să aruncăm o privire la așa zisul câmp de luptă “Acesta este un atac al aviației lui Gaddafi asupra revoluționarilor. Se crează impresia că explozia ori e înscenată, ori pilotul dinadins a aruncat bomba la o distanță mai mare. Atrageți atenția la oamenii de pe stradă, care merg în picioare fără nicio emoție. Dacă ar fi fost atacați în realitate, mulți din ei, probabil chiar și fotograful nu ar mai fi supraviețuit. E greu de imaginat că niște oameni care au căzut sub un atac aviatic s-ar comporta în acest fel, de parcă s-ar plimba prin parc.
Iar acesta este un punct antiaerian al revoluționarilor – oamenii se plimbă liniștiți pe cîmp deschis. Câți din ei ar rămâne în viață dacă ar avea loc un atac aviatic adevărat?”
“Iar aici un partizan demonstrează metode acrobatice de luptă împotriva aviației libiene (poza desigur că e trucată, actorii caută intens un avion pe cer, dar se uită cu totul în altă parte decât e îndreptată țeava armei actorului principal).”
“Altă poză – o coloană de revoluționari pe trasă, de undeva se ridică fum negru. Comentariul fotografului BBC: Gaddafi a lansat un atac aerian asupra Binjabad, unde au loc bătălii crâncene. Ce ar fi fost cu această coloană în rezultatul unui atac real din aer, vă puteți imagina și singuri:”
“Chiar dacă au loc bătălii crâncene, nu sunt imagini cu răniți. Morți sunt, musulmanii îi îmnormântează în acceeași zi, dar puteau oare mulțimea de jurnaliști să facă poze și cu răniții din acest război? Iată cum îl duc pe un rănit, care din tot sufletul încearcă să arate ca o jertfă a lui Gaddafi (atrageți atenția la camerele video din stânga – șacalii britanici sunt tot timpul pregătiți).”
“De fapt răniți totuși sunt, dar foarte puțini. Din cauza acestui deficit, acest om a devenit un star adevărat. Fotografii europeni îl însoțesc de la locul accidentului de pe „front” până la spital:”
“Încă nu-i clar unde a fost rănit. Sunt și morți. Iată în sicriu stă cineva. Comentariul jurnalistului: acesta e un revoluționar ucis de Gaddafi:”
“Încă o poză înscenată a luptei bateriilor antiaeriene ale revoluționarilor cu aviația lui Gaddafi:”
“Bal mascat:”
“Unul din eroii reportajelor jurnaliștilor occidentali (apare în mai mult de 20 fotografii):”
“Copiii se joacă pe tancurile cucerite de revoluționari.”
“În ce țintește acest om, și pentru ce? Judecând după figurile relaxate din jurul lui, înțelegem că el a fost rugat de jurnaliști să împuște pentru poză:”
“Urmează o poză de pe prima linie a frontului – orașul Banjavad. Acolo merg bătălii sângeroase cu adepții lui Gaddafi. Un revoluționar chiar s-a culcat pe asfalt de emoție. Mașinile sau grămădit în mijlocul șoselei, revoluționarii neînfricați se plimbă de colo colo, ajutorul regizorului se plimbă și el, întorcându-se cu spatele la front. În spate niște oameni fug nu știu unde, iar oamenii din stânga nu se grăbesc nicăieri.”
“Desigur, nu se poate spune că în Libia nu au loc lupte. Războiul poate fi simulat, mai ales dacă dai prea multe arme oamenilor, unii din ei le aplică. Iată cum revoluționarii împușcă nu se știe încotro dintr-o instalație de rachete (șaitan-mașina):”
“Iată ce a rămas dintr-un avion SU 24 din aviația Libiei.”
“Dar iată și luptele crâncene – se împușcă din mitralieră de calibru mare, undeva în orizont, nu departe stau niște revoluționari plictisiți la o țigară (în schimb poza e frumoasă):”
“Un revoluționar cu o instalație pământ-aer, caută o țintă pe cer. Poza e făcută de un jurnalist francez, care după asta a fost rănit de un glonte în picior (probabil din cauza neglijenței revoluționarilor în mânuirea armei):”
“Puțină propagandă frumoasă (Wacht am Rhein – pază pe Rein, în varianta libiană):”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu