joi, 19 mai 2011

Wall Street-ul ar fi orchestrat complotul împotriva lui Dominique Strauss-Kahn

În sprijinul acestei versiuni a presupusului complot, un expert rus aminteşte de sesiunea comună de acum o lună a Fondului Monetar Internaţional şi (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), în cadrul căreia DSK a pus la îndoială utilitatea menţinerii aşa-numitului ‘Consens de la Washington’ – suprastructura ideologică a modelului financiar modern, care funcţionează de 30 de ani.
Cunoscutul economist rus Mihail Hazin şi-a exprimat luni părerea că directorul Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn (DSK) ar putea fi o victimă a magnaţilor de pe Wall Street, iar scandalul sexual nu ar fi decât o răzbunare în urma demersurilor acestuia de a reforma întregul sistem financiar modern, transmite agenţia de presă Novâi Reghion, citată de Agerpres.
În sprijinul acestei versiuni, expertul rus aminteşte de sesiunea comună de acum o lună a Fondului Monetar Internaţional şi (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), în cadrul căreia DSK a pus la îndoială utilitatea menţinerii aşa-numitului ‘Consens de la Washington’ – suprastructura ideologică a modelului financiar modern, care funcţionează de 30 de ani.
‘Consensul de la Washington’ şi-a epuizat potenţialul, în situaţia actuală fiind necesară înlocuirea lui, afirmase atunci directorul FMI, a cărui imagine cu cătuşe la mâini a făcut înconjurul lumii în ultimele 24 de ore.
În opinia economistului rus, respingerea publică a acestui consens (în conformitate cu care operează şi aripa economică a guvernului rus) reprezintă de fapt recunoaşterea faptului că sistemul financiar modern nu mai poate acţiona conform cutumelor de până acum, cu toate consecinţele ce decurg dintr-o astfel de constatare, inclusiv necesitatea de a revizui suma din profitul generat în economie pe care sectorul financiar o redistribuie în favoarea sa.
‘Sectorul financiar, în general, a fost foarte nemulţumit de această abordare şi s-a decis să lovească în renegat, care i-a pus în pericol privilegiile şi profiturile obişnuite’, a afirmat Mihail Hazin, apreciind că ‘în tradiţia SUA, această lovitură /sexuală/ este suficientă pentru a-l obliga pe DSK să demisioneze din post, iar după scandalul legat de tentativa de viol declaraţiile făcute anterior de DSK nu vor mai avea nicio valoare.
În acest context, Mihail Hazin face o paralelă cu scandalul din jurul guvernatorului New York-ului, fostul procuror Eliot Laurence Spitzer, din primăvara anului 2008. Atunci, Wall Street-ul i-a dat acestuia literalmente trei zile pentru a demisiona din cauza unei legături cu o prostituată. ‘Mai târziu, s-a lămurit că nu era vorba de o aventură de o seară, ci de o relaţie de zece ani, despre care ştia multă lume’, evocă el detalii ale scandalul de acum trei ani.
Legătura cu prostituata a ieşit la iveală după ce Spitzer declarase că sistemul de asigurare a riscurilor financiare este în criză acută şi ceruse ca în două săptămâni societăţile de asigurare înregistrate în statul New York să-şi majoreze capitalulul la un nivel corespunzator riscurilor crescute sau să se pună sub controlul Comisiei de reglementare a statului New York.
Deja în toamna anului 2008, numai AIG a primit circa 100 miliarde de dolari din bugetul federal pentru a astupa găurile despre care Spitzer vorbise cu o jumătate de an înainte, mai aminteşte expertul rus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu