marți, 13 septembrie 2011

America: „un parazit pe Pământ”


Dr. Paul Craig Roberts: Dacă recenta afirmație a premierului rus Vladimir Putin, în care acesta descrie America drept „un parazit asupra lumii”, ar fi fost raportată de mass-media din SUA, fără îndoială că majoritatea americanilor ar fi înfuriați. „Noi suntem oameni virtuoşi”, ar spune ei. Fără ei, „băieții buni, ce se comporta ca fiind poliţia lumii”, lumea ar fi plină de haos și ar exista războaie peste tot, nu numai cele pe care le-au început în Orientul Mijlociu, Asia şi Africa de Nord. Fără pălăriile albe americane oamenii de pretutindeni ar face foamea şi ar muri din cauza dezastrelor naturale. Ei sunt „cei aleşi”, cei care furnizează operaţiunile de salvare şi fac fapte bune. Cum îndrăzneşte fostul monstru al KGB-ului să le calomnieze „minunata” ţară!
O fi doar o coincidenţă faptul că pe 11 august Elveţia a anunţat că renunță la constituţia lor monetară, fapt care a împiedicat inflaţia în Elveţia şi care a făcut din moneda lor un paradis sigur pentru oamenii de pretutindeni care au dorit să-și protejeze bogăţia de practicile de inflaţie prădătoare ale propriilor guverne? Sau nu cumva anunțul Elveţiei este rezultatul iresponsabilității financiare din America,al comportamentului său de parazit?
Elveţia a declarat că este nevoită să-și încalce constituţia monetară din cauza practicilor iresponsabile ale Statelor Unite şi a autorităţilor monetare din Uniunea Europeană care schimbă atât de mulți dolari şi euro în franci elveţieni, încât francul elvețian a fost apreciat la înălţimi astronomice şi asta amenință Elveția cu prăbuşirea pieţelor lor de export şi produsul intern brut.
UE spune că nu are de ales și trebuie să-și salveze băncile private pentru că aceasta este politica din Washington, DC şi că trebuie să fie imprimaţi euro, în scopul de a salva băncile. Această politică este o încălcare a statutului Băncii Centrale Europene, dar ce mai înseamnă regulile şi legile în lumea de azi? Absolut nimic.
În mod evident, Washington ameninţă lumea nu numai cu război,ci și cu inflaţie.
După ce a anunţat că va efectua o masivă imprimare de franci elvețieni pentru a absorbi influxul de dolari şi euro, astfel încât valoarea de schimb a francului nu va mai creşte în continuare, guvernul elveţian a anunţat că își va limita (fixa) francii la moneda euro. Aceasta înseamnă că Elveţia își va apăra cursul de schimb, îl va stabiliza prin imprimarea unei sume de franci suficiente pentru a compensa intrările de euro. Se pare că Elveţia a ales euro în locul dolarului american deoarece majoritatea exporturilor elveţiene se desfășoară în Europa, comparativ cu cele către Statele Unite.
Cu ani în urmă, China și-a raportat moneda națională (yuan) la dolarul american, asta nu pentru a-și proteja cursul valutar de o eventuală creştere ca urmare a zborului de la dolar, ci pentru a demonstra că yuan-ul, văzut ca o monedă comunistă discutabilă, era „la fel de bun ca dolarul”.
Nu cu mult timp în urmă China a forțat raportul Peg stabilit din totalul contului său monetar necesar pentru a menţine Peg-ul. China l-a înlocuit cu un „Peg în mișcare”, care permite monedei chineze o apreciere lentă faţă de dolar.
„Raportul PEG (Price/Earnings To Growth Ratio) este raportul dintre preț/câștig pe de o parte și rata de creștere a profitului pe de altă parte și este folositor ca un indiciu asupra așteptărilor care există în privința acțiunilor.” Vezi mai multe pe WikiPedia.
Moneda naţională chineză este în creştere în timp ce dolarul scade, dar „Peg-ul plutitor” se află în spatele evenimentelor. Prin urmare, moneda Chinei este supraevaluată în ceea ce priveşte „superputerea” dolarului, iar China este importatoare de inflaţie, fiind nevoită să creeze yuani în scopul de a menţine Peg-ul aflat în derivă, dolarul fiind într-un declin mai rapid decât Peg-ul.
Ţările producătoare de petrol, cum ar fi Arabia Saudită şi Qatar își au monedele într-un Peg fixat la dolar. Dacă dolarul se depreciază prea mult pe pieţele valutare, preţul petrolului tinde să urce. Cu alte cuvinte, producătorii de petrol pot avea de câștigat de pe urma devalorizării dolarului american, prin majorarea preţului la petrolul de export.
Așadar, putem începe să ne dăm seama la ce se referă Putin. Dacă americanii sunt iresponsabili cu politica lor monetară, dacă băncile americane au împrumuturi, credite restante și o mulțime de obligațiuni neîndeplinite prin care acum ameninţă băncile europene care solicită salvare din partea Băncii Centrale Europene, în scopul protejării băncilor din SUA, precum şi spre solvabilitatea băncilor private europene, în cazul în care preţul petrolului, care este cotat în dolari, va urca tot mai mult în întreaga lume, din cauza iresponsabilității monetare din SUA, toată lumea va avea de suferit de pe urma incapacității Americii sau refuzul de a-și pune propria casă în ordine.
În orice caz, Putin a subestimat povara care este America, pentru lume.
Câtă vreme se va mai complace lumea cu această „naţiune virtuoasă?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu