duminică, 19 iunie 2011

Ce Spune Biblia despre inchinarea la icoane

Recent am avut o discuţie cu cineva referitor la închinarea la icoane. Nu vreau să spun ceva împotriva celor ce cred în icoane sau practică închinarea la icoane. Vreau doar să prezint ceea ce spune Cuvîntul lui Dumnezeu despre acest lucru. Probabil că la începutul creştinismului oamenii au făcut icoanele doar pentru a-şi aminti de Dumnezeu, însă acest lucru a devenit o închinare la idoli prin faptul că oamenii sărută icoanele şi se închină înaintea lor mai ceva decît în faţa lui Dumnezeu.
Una din cele 10 porunci pe care le-a dat Dumnezeu lui Moise spune următoarele: „Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor cari sînt sus în ceruri, sau jos pe pămînt, sau în ape supt pămînt. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sînt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc fărădelegea părinţilor în copii pînă la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc; şi Mă îndur pînă la al miilea neam de ceice Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele”. Deuteronom 5:8-10
Încălcarea acestei porunci este pedesită de Dumnezeu. Pedeapsa este clară chiar din acest verset: Dumnezeu pedepseşte fărădelegea părinţilor în copii. Nu este nimic mai dureros pentru un părinte decît să-şi vadă copilul suferind.
Dumnezeu arată clar de ce să nu ne închinăm la nici un chip cioplit şi cine sau ce anume se include în chipul cioplit.
Deuteronom 4:15-19 „Fiindcă n’aţi văzut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pămînt, sau chipul vreunei păsări care sboară în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîrăşte pe pămînt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pămîntului. Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicîndu-ţi ochii spre cer, şi văzînd soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii tîrît să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sînt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tău, le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, subt cerul întreg”.
În acest pasaj este spus clar cine se include în chipul cioplit. După cum bine vedem merge vorba şi despre chipul unui bărbat sau chipul unei femei. Chiar dacă nu suntem aşa de idolatri încît să ne închinăm la dobitoace şi păsări, dar totuşi ne închinăm la chipuri de bărbaţi şi femei care le poţi găsi din abundenţă oriunde.
Recent mergînd într-o rutieră am văzut o icoană care reprezenta pe Domnul Isus Hristos stînd pe nori împreună cu Dumnezeu. Dumnezeu era reprezentat ca un bătrîn, iar Isus stătea la dreapta lui Dumnezeu. Biblia ne spune clar că Dumnezeu este duh şi fără mare teorie este clar că un duh nu poate fi prezentat în chip de om bătrîn.
De multe ori auzim chiar de la preoţi că închinarea la icoane este o închinare adevărată, iar însuşi icoana este „fereastra spre Dumnezeu”. Un lucru este mai interesant: oare are Dumnezeu nevoie de asemenea „ferestre”.
Probabil toţi cunoaşteţi istoria cînd poporul Israel şi-a făcut un viţel din aur pentru că Moise urcase pe muntele Sinai la Dumnezeu şi nu se mai întorcea.
Exodul 32:4-6 “ El i-a luat din mînile lor, a bătut aurul cu dalta, şi a făcut un viţel turnat. Şi ei au zis: ,,Israele! iată dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului. Cînd a văzut Aaron lucrul acesta, a zidit un altar înaintea lui, şi a strigat: ,,Mîne, va fi o sărbătoare în cinstea Domnului! A doua zi, s’au sculat dis de dimineaţă, şi au adus arderi de tot şi jertfe de mulţămire. Poporul a şezut de a mîncat şi a băut; apoi s’au sculat să joace”.
Vedem că Israel după ce a fost scos din ţara Egiptului, chiar dacă a văzut minunile pe care le-a făcut Dumnezeu totuşi au fost tentaţi să se lepede de El. Ei şi-au turnat un viţel din aur ca să şi-l închipuie pe Dumnezeu. Era sigur că ei nu credeau că anume acea statuie este Dumnezeu, dar după ce au făcut-o au spus că acea statuie era Dumnezeul care îi scosese din Egipt. Nu vedeţi nici o paralelă între ceea ce au făcut ei şi ceea ce facem noi astăzi. Noi facem aceiaşi prostie ca şi ei. Noi motivăm că ne facem „ferestre” pentru al vedea pe Dumnezeu, dar acelaşi lucru l-au făcut şi ei. Mai departe vom vedea cu ce s-a terminat această închinare a lor.
Exodul 32:25-28 „Moise a văzut că poporul era fără frîu, căci Aaron îl făcuse să fie fără frîu, spre batjocura vrăjmaşilor săi; – s’a aşezat la uşa taberii, şi a zis: ,,Cine este pentru Domnul, să vină la mine! Şi toţi copiii lui Levi s’au strîns la el. El le-a zis: ,,Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: ,Fiecare din voi să se încingă cu sabia; mergeţi şi străbateţi tabăra dela o poartă la alta, şi fiecare să omoare pe fratele, pe prietenul şi pe ruda sa. Copiii lui Levi au făcut după porunca lui Moise; şi aproape trei mii de oameni au pierit în ziua aceea din popor”.
Cînd Moise era pe munte Dumnezeu i-a spus despre faptul că poporul Israel s-a stricat şi a mers după alţi dumnezei. De fapt Dumnezeu a vrut să omoare pe tot poporul Israel pentru această închinare la idoli pe care o făcuseră, dar Moise a mijlocit ca Dumnezeu să-i ierte şi să-i lase în viaţă. Vedem totuşi că păcatul trebuie pedepsit aşa că din popor au murit apoape trei mii de oameni. Dumnezeu nu tolerează asemenea închinări ci le urăşte şi le pedepseşte.

6 comentarii:

  1. excelent material! Domnul sa te Binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce facem cu Domnul Nostru Iisus Hristos care a venit pentru mantuirea noastra in chip vazut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Isus e profet. Shi ca toti profetii trimisi de Dumnezeu pe pamint e pentru ca lumea credea in idoli si alti zei (imaginari). Isus a fost trimis pentru ca sa-i ajute pe oameni sa-si reaminteasca ca este doar un singur Dumnezeu si pe El tre sa-L slavim zi shi noapte. Nu cred ca Isus a fost trimis pe pamint pentru mantuirea oamenilor! Dumnezeu face dreptate !!! Oare o sa fie dreptate daca un proroc o sa-si ia asupra lui gresalele tale? Fiecare e responsabil pentru pacatele care le face. Shi tre sa-ti ceri iertare de la Dumnezeu Unul. Pentru ca numai El poate sa te ierte.

      Ștergere
  3. Draga Veronica...,Isus Hristos nu e un profet ci este FIUL LUI DUMNEZEU care a luat asupra sa pacatul lumii! Ioan 3:16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca a dat pe singurul Sau Fiu ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica".

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine bine dar as vrea un raspuns la urmatoarele intrebari? La prislop sa sapat in stanca pentru a se face un pod pe care trece trenul , iar acolo in stanca sa gasit o icoana, sa numi ziceti k a fost pusa de om ca nu avea cum, iar acolo sa facut un lacas sfant, iar podul sa facut mai incolo. Sa-mi spune-ti mie cum e posibil ca icoanele sa planga cu miros puternic de mir? Recent au plans icoanele in Rusia si Ucraina. Sa ziceti ca Arsenie Boca sper ca stiti cine e sa rugat la icoane in pestera la Prislop si acuma e in imparatia cerurilor a GRESIT? Sa-mi spuneti cum e posibil ca in fiecare in an undeva in Grecia de ziua Maicii Domnului vin serpii din paduri si se suie pe icoane si asista la slujba fara sa faca vreun rau credinciosilor din Biserica?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cine ti-a zis tie ca e in imparatia cerurilor.....omului nu ii este dat sa stie ce e pe lumea celor drepti.....si zice clar "nu va faceti infatisarea unor lucruri"......cine stie ce fac oamenii aia de atrag serpi....sau de plang icoanele....lumea e plina de trucuri...viata pe pamant e doar un test....dupa moarte ajungi unde meriti.....
    P.S. : Iadul nu a fost facut pentru "tine".

    RăspundețiȘtergere