duminică, 14 august 2011

Acordul cu FMI o facatura ?

Au fost multe indicii ca acordul de imprumut cu o serie de institutii internationale sub monitorizarea FMI este o comanda externa. Precisa si fara echivoc!
Atat presedintele Traian Basescu, cat si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, s-au tinut tare luni de zile explicand ca Romania nu prea are nevoie de un imprumut extern si mentionand raspicat, in problema nevralgica a bancilor straine din tara, care oprisera creditarea si aveau expuneri serioase pe termen scurt, ca rezolvarea se afla la actionarii acestor banci, in a caror obligatie intra pastrarea liniilor de creditare a subsidiarelor lor.
Atat in pozitia presedintelui, cat si in cea a guvernatorului a intervenit la un moment dat o schimbare neta. Ambii au devenit sustinatori ai unui imprumut extern, si inca a unuia masiv.
D-l Geoana, informat probabil mai tarziu de comanda externa, a apucat sa se faca de ras, punand conditii in numele partidului pe care il conduce spre a accepta acest imprumut, pentru ca, practic, a doua zi, dupa ce a primit un telefon de la vreun licurici, sa o dea si domnia sa la intors!
De-acum imprumutul a fost luat. Si o translatare ametitoare va avea loc. De ramai ca vitelul la poarta noua, daca nu te apuca vertijurile! Statul roman se imprumuta pentru ca sa puna la dispozitia bancilor straine din Romania bani pe care acestea ii vor folosi dupa cum le vor dicta interesele.
Aproape 13 miliarde de euro vor veni de la FMI si, pentru ca potrivit statutului organizatiei nu pot fi folositi de tara beneficiara decat pentru finantarea problemelor de balanta de plati externe, vor merge la Banca Nationala, in principiu spre a apara leul.
Practic insa, vor inlocui acea parte a rezervelor valutare ale BNR care este constituita acum din asa-numitele rezerve minime obligatorii ale bancilor comerciale care, potrivit unui mecanism cu totul si cu totul legal, sunt tinute la banca centrala.
Este doar o supozitie ca, odata eliberate, sumele respective vor fi folosite de bancile straine din Romania pentru a relua creditarea in Romania si nu vor lua calea strainatatii catre bancile-mama. Oricum, sa observam ca este vorba de aceleasi sume: aproape 13 milioarde de euro reprezinta rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale tinute la BNR, tot atat se imprumuta si Romania de la FMI!
Cat priveste cuantumul global al imprumutului extern – 20 miliarde de euro -, acesta corespunde fara echivoc ansamblului de datorii pe termen scurt pe care capitalul strain cu afaceri in Romania (banci si societati nebancare) trebuia sa le verse in 2009 in conturile creditorilor lor din strainatate, indeosebi companii-mama!
Pura coincidenta si aceasta similaritate de sume?! Sub amenintarea ca vor prabusi leul, daca, prin plata datoriilor lor in strainatate, vor scoate din tara 20-24 miliarde de euro, firmele straine din Romania (banci si societati nebancare) au castigat partida cu Romania.
O partida de altfel inegala, cu castigator dinainte stabilit. Pe cheltuiala ei, Romania aduce in tara din strainatate 20 miliarde euro, firmele straine nu mai trebuie sa-si plateasca datoriile, urmand sa se finanteze de pe piata romaneasca unde pot obtine in continuare profituri.
Fara a pierde un sfant. Caci totul este pe seama contribuabilului roman! Statul roman imprumuta 20 miliarde euro, contribuabilul roman plateste imprumutul, bineinteles cu dobanzile aferente. O asemenea schema nu putea, evident, a fi pusa la punct nici de bancile grecesti, nici de cele austriece, chiar daca acestea sunt printre beneficiari!
A fost stablita intr-un centru puternic de decizie al finantei mondiale! Ca a fost asa o dovedesc cel putin alte doua lucruri. Primul este ca, daca cineva din finanta mondiala gandea ca poporul roman ar fi ultimul care sa plateasca in aceasta afacere, s-ar fi cautat alte modalitati de iesire din situatie.
Foarte simplu, puteau, cu disbursarea acelorasi bani, sa fie sprijinite direct respectivele firme straine cu activitati in Romania si cu datorii in stranatate facute din Romania. Sa fie sprijinite sa-si continue astfel activitatile de profit in Romania. Nimeni n-a luat insa in considerare asa ceva!
Al doilea este si mai violent semnificativ. Exista o modalitate europeana de iesire din situatie: modalitate stabilita chiar in conditiile crizei in Uniunea Europeana. Bancile cu probleme pot beneficia de interventii din partea statelor, fie prin imprumuturi, fie prin preluari de participatii.
Doamne pazeste sa fi acceptat insa bancile straine din Romania participatii romanesti la capitalul lor! Sa zicem ca statul roman n-avea bani de asa ceva, dar poate putea face rost de bani pentru asa ceva!
Despre altceva este insa vorba! O asemenea perspectiva a fost scoasa din calcul! Cum sa-si permita sau cum sa se permita unei autoritati dintr-o tara bananiera sa preia participatii tocmai la stapani?!
Analiza de Ilie Serbanescu
Sursa: Bloombiz
Comments (2)
calcule banale si inspaimantatoare
2 Vineri, 10 Aprilie 2009 13:37
socotitoare
După ce am aflat vestea cu împrumutul de la FMI şi Banca Mondială, am făcut câteva calcule foarte simple care demonstrează că împrumutul de la aceste bănci internaţionale, fie şi cu dobândă 5%, este un jaf satanic. Împrumutul cu camătă, sau cum îi mai spune astăzi, mai elegant şi mai puţin odios, “împrumutul cu dobândă” a fost condamnat ca o înşelătorie încă de pe vremea lui Iisus Hristos. Puţini ştiu aceasta, dar cămătarii au fost alungaţi de peste tot şi activitatea lor interzisă în întregul Ev Mediu de către regii credincioşi şi de către Biserică.
Cămătarul sau elegant spus bancherul este în realitate o căpuşă vorace care suge sângele naivului ce se împrumută la el.
Judecaţi şi dvs. uitându-vă la şirul de cifre de mai jos, care este edificator pentru cine ştie să facă adunări şi înmulţiri (nu trebuie mai mult de atât).
Mai jos, aveţi calculele pentru un împrumut de bază de 20 de miliarde cu dobândă de 5% pe 20 de ani.
20.000.000.000 – suma împrumutată
21.000.000.000 – atâta trebuie plătit după 1 an
22.050.000.000 – atâta trebuie plătit după 2 ani
23.152.500.000 – atâta trebuie plătit după 3 ani
24.310.125.000 – atâta trebuie plătit după 4 ani
25.525.631.250 – atâta trebuie plătit după 5 ani
26.801.912.813 – atâta trebuie plătit după 6 ani
28.142.008.453 – atâta trebuie plătit după 7 ani
29.549.108.876 – atâta trebuie plătit după 8 ani
31.026.564.320 – atâta trebuie plătit după 9 ani
32.577.892.536 – atâta trebuie plătit după 10 ani
34.206.787.162 – atâta trebuie plătit după 11 ani
35.917.126.520 – atâta trebuie plătit după 12 ani
37.712.982.846 – atâta trebuie plătit după 13 ani
39.598.631.989 – atâta trebuie plătit după 14 ani
41.578.563.588 – atâta trebuie plătit după 15 ani
43.657.491.768 – atâta trebuie plătit după 16 ani
48.132.384.674 – atâta trebuie plătit după 17 ani
50.539.003.908 – atâta trebuie plătit după 18 ani
53.065.954.103 – atâta trebuie plătit după 19 ani
Aşadar, la o sumă de 20 de miliarde împrumutate cu camătă de 5%, după un an de zile, cel care s-a împrumutat trebuie să dea plătească 21 de miliarde.
Aceasta înseamnă că după un an de zile, fără să facă nimica, bancherul cere 1 miliard în plus faţă de suma pe care a dat-o şi care adesea nici nu se dă “în mână”, adică de fapt constă în nişte cifre într-un calculator.
După 2 ani de zile, datornicul trebuie să plătească 22 de miliarde.
După 3 ani de zile, datornicul trebuie să plătească 23 de miliarde…
etc. etc. etc.
Suma de 33.065.954.103 de plătit în plus faţă de cea împrumutată reprezintă dobânda sau camăta, adică acel câştig necinstit şi nemuncit la plata căruia consimte naivul, neghiobul, prostănacul care se împrumută cu camătă. Observaţi şi dvs. cum creşte în 20 de ani suma de plătit. Primeşti 20 de miliarde şi trebuie să înapoiezi 53 de miliarde de euro în 20 de ani!
În aceste condiţii, este mai bine ca Guvernul să ceară împrumut chiar de la cetăţenii săi aceeaşi sumă, fără camătă. Aceasta ar însemna 20.000.000.000 împărţit la 20.000.000, adică 1.000 de euro de cap de locuitor, în vreme ce împrumutul cu camătă de 5% de la băncile internaţionale revine la 53.065.954.103 împărţit la 20.000.000, adică 2.653 de euro de cap de locuitor.
Să daţi 2.653 euro fiecare, adică să fiţi pur şi simplu împovăraţi ca vitele, sau să daţi de bună voie 1.000 de euro, condiţionând Guvernul să folosească aceşti bani pentru interesul public?
În principiu, asta înseamnă împrumutul la bănci. Proştii plătesc şi împrumutul, şi dobânzile…
Hoţii iau dobânda sau mai corect spus camăta în plus şi la mai multe sume din acestea astronomice împrumutate Statul intră în incapacitate de plată, iar noi toţi rămânem cu capetele sparte şi cu piela pusă-n băţ.
Deşteaptă-te române, din somnul cel de mooooaaaarteeeee!
Tâlharii nu au fost niciodată oameni cinstiţi.
Nu cred că guvernanţii sînt atât de proşti încât să nu ştie face un calcul aritmetic atât de simplu.
Oare de ce ar fi ei de acord să facem împrumut extern cu camătă de la Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional? Ne mai slujesc, oare, ei pe noi, proştii care i-am votat şi care îi hrănim cu munca noastră? Nu cumva slujesc pe altcineva? Oare pe cine?
Să cugete fiecare şi să tragă concluziile. Cine ne doreste disparitia ca popor , ca tara de pe harta lumii ?
Tare mi-e teama ca s-a facut acest împrumut de 20 miliarde de euro de la FMI numai ca noi , românii sa disparem de pe harta lumii !
Autonomia energetica ne-am pierdut-o , caci s-a lucrat fara minte si fara suflet românesc , nu s-a lucrat în favoarea poporului nostru ,strainii ne-au “prelucrat” bine. Si prin coruptie a fost si este totul simplu.
Economia ne-au prabusit-o , doar câteva firme privatizate merg bine , dar concurenta nu doarme si pericolul inflatiei este foarte mare ,deci , nimic nu este sigur , totul se transforma. Copiii nostri în strainatate vorbesc alte limbi , deci , nu este integrarea românilor în tarile în care se afla , ci o asimilare pe nesimtite , dar sigura.
Cam se desfasoara totul în stilul filmului “Zeitgeist:Addendum” aici aratat. Trebuie sa devenim sclavi pe veci ?
Se scoate istoria din scoli ?
Cine vrea sa ne preia si sa ne lase fara tara , fara limba , fara cultura , fara istorie ?
Cine vrea sa ne ocupe tara ???
Atentie , oameni buni , ce doriti adevarul si mai simtiti româneste , nu va lasati pacaliti de straini , caci daca nu luptam pt. ceea ce este româneste , nu vom mai exista ca popor !
Nu putere energetica , nu economie , nu limba , nu istorie , atunci se poate impune f. usor ceea ce vor altii , dar nu noi , îsi vor impune altii politica lor !
Nu mai trebuie sa fim indiferenti la ceea ce arata politica , economia , ci trebuie sa stim tot mai multe si trebuie sa învatam sa ne informam pe diferite teme , caci toate se leaga una cu alta si trebuie sa decidem corect pt. noi , pt. tara noastra !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu