miercuri, 3 august 2011

Grecia şi imaginea ei în presa românească

Felul in care criza din Grecia a fost prezentata zilele acestea in presa romaneasca mi-a adus aminte de vremurile din facultate. Eu am terminat facultatea de informatica si la noi in facultate, studentii cu note mari se imparteau in doua categorii: cei care stiau sa scrie un program de calculator si aveau idee ce inseamna programare si cei care nu stiau sa scrie nici o linie de cod, dar care veneau la toate cursurile, toceau la greu tot ce se putea si incercau sa traga cu urechea la cei din prima categorie cand discutau despre informatica, ca sa poata sa dobandeasca si ei un vocabular tehnic din lumea reala pentru a putea la randul lor sa il refoloseasca si ei cand au discutii cu neinitiati in ale informaticii pentru a se prezenta ca niste specialisti in toata regula.
Nu doresc sa enumerez toate aberatiile care s-au enumerat despre situatia din Grecia si toate jignirile aduse poporului grec, cum ca este lenes [1], hot, corupt si ca s-a obisnuit cu binele in timp ce noi romanii am primit taierile linistiti, fara sa dam foc la parlament cum au facut grecii si fara sa facem nici macar o amarata de greva generala care oricum nu ar fi rezolvat mare lucru, pentru ca poporul roman este un popor … bland si cuminte, nu-i asa? Asa il caracteriza chiar domnul Emil Hurezeanu in emisiunea Compas de la Money Channel in care emisiune si dansul da vina crizei din Grecia tot pe temperamentul mediteranean al grecilor care nu dau bon cand cumperi inghetata.
Principala nemultumire pe care o am fata de felul cum a fost prezentata criza din Grecia vine din faptul ca nimeni nu a explicat esenta situatiei Greciei, care are ca baza colaborarea cu Goldman Sacs care i-a ajutat sa falsifice situatia lor reala cand au intrat in zona Euro, Grecia fiind inca de atunci condamnata la criza in care se afla acum. Inca de atunci, istoria Greciei este legata de jocul pe care bancherii l-au facut impreuna cu politicienii, mergand pana acolo la vanzarea de CDS-uri pentru asigurarea impotriva falimentului creditului de stat al Greciei, chiar unei banci detinute de stat: Hellenic Post Bank. E ca si cum CEC-ul ar cumpara asigurare la falimentului Romaniei. Culmea e ca dupa ce Hellenic Post Bank sub conducerea lui George Papandreus a vandut aceste CDS-uri inapoi Golman Sacs pentru 1 miliard de dolari, Goldman Sacs le-a revandut dupa 6 luni pentru 27 miliarde de dolari, adica mai mult decat acum Grecia are nevoie ca sa isi plateasca ratele la credite.
Despre faptul ca poate datoria Greciei este datorie odioasa ce sa mai zicem, desi chiar Realitatea a postat documentarul in care se incearca justificarea acestei realitati, se pare ca nici un redactor care a participat la emisiune nu a vazut acest documentar.
O a doua nemultumire o am legata de convingerea cu care toti reporterii – inclusiv “specialistii” de la Money Channel care au fost chemati sa le ajute pe tutele de la Realitatea sa comenteze – erau atat de siguri ca Grecia nu are de ales decat austeritatea incat au ignorat toti invitatii care incercau sa sublinieze ca oricum austeritatea nu va rezolva problema. In mintile lor inguste nu incapea o alta solutie deoarece sistemul asa i-a imbecilizat. FMI, UE, Banca Europeana, acestia ne sunt taticii fara de care nu putem scapa. Uimitor cum toti au ignorat faptul ca Islanda a scapat tocmai flituind FMI-ul, iar Ungaria de asemenea dupa ce a gonit FMI-ul va fi prima tara europeana care iese din criza, tocmai pentru ca a stiut la cine sa ceara ajutor: la cine chiar are bani, adica la chinezi, nu la cine doar vrea sa te cumpere ca sa te jupoaie, cum cer FMI-ul grecilor sa le vanda autostrazile sau romanilor sa puna manageri straini sau sa scoata interdictia exportului de gaze produse in tara, ceea ce va duce la explozia pretului acestora.
Dupa parerea mea Grecia daca ar avea conducatori iubitori de tara, maine ar ameninta Europa ca renunta la euro si ca lanseaza o noua drahma acoperita in aurul pe care il are. De frica, europenii le-ar da nu 50 de miliarde ci ar convinge bancherii ca ar fi bine sa taie si jumatate din datorii si sa restructureze datoria.
Totul este un joc de sah si pierd cei care fac miscarile gresite. Din pacate statele din ziua de azi au ajuns niste marionete in mainile bancherilor. Este de mirare cum nimeni nu poate sa gandeasca cu propriul creieri si nu face decat sa preia niste idei si niste informatii de la altii fara a le judeca si fara a le pune la indoiala. Presa romaneasca a ajuns un simplu papagal al tickerului mediafax si al youtube-ului. Nici macar ziaristi cu experienta si pretentii de la care te-ai astepta sa auzi o idee interesanta si o analiza reala a unei probleme nu vin pregatiti la emisiuni, nu fac un mic studiu, o mica investigatie ca sa ne prezinte mai intai faptele, sa enunte mai apoi opiniile si in final sa aduca justificarile. Cu adevarat are dreptate Basescu cand zice ca sunt prea multi ziaristi in presa romaneasca. In raport cu informatiile si cu ce ni se ofera, multi mananca intr-adevar paine nemeritata.
Note:
[1] multe idei false se propaga fara a fi verificate si fara a fi cantarite; e de ajuns ca cineva sa o lanseze, si daca ideea este interesanta, va fi cu siguranta preluata de 2-3 si apoi de 50-60 si ideea capata autoritate prin simpla sa popularitate; este uimitor ca nimeni nu si-a pus intrebarea cat de adevarat este faptul ca grecii muncesc mai putin ca nemtii? iata insa ca in sfarsit a aparut o stire care sa speram ca va clarifica o data pentru totdeauna aceasta minciuna:  grecii muncesc mai mult decat germanii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu