vineri, 27 ianuarie 2012

Ungaria: FMI nu este comandantul nostru!


După ce au renunţat la orice condiţie în negocierile cu FMI şi după ce premierul Viktor Orban a fost nevoit să-i abordeze pe reprezentanţii UE pentru a-i convinge să revină la masa negocierilor, maghiarii s-au răzgândit şi spun că relaţia lor cu Fondul este precum cea dintr-o familie şi că "nu se milogesc pentru bani".

"Avem o relaţie familială cu Fondul Monetar Internaţional. Ungaria este acţionar în cadrul FMI, aşa că instituţia nu poate fi comandantul nostru. Suntem acţionari minoritari, dar suntem acţionari şi, mai mult, facem parte din UE", a declarat în faţa unei comisii parlamentare Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei de la Budapesta, citat de "Portfolio".


 "Nu ne milogim pentru bani, nu suntem forţaţi. Suntem o familie, iar Ungaria are dreptul să beneficieze de program preventiv de asistenţă financiară", a adăugat acesta
2012 nu a început în cel mai fericit mod pentru vecinii maghiari. Budapesta a cerut iar ajutorul FMI, după ce a încheiat ultimul acord extern cu scandal, forintul a atins noi minime în raport cu euro, iar costurile de împrumut şi primele de risc ale statului ajung la cote-record. Cum s-a ajuns aici?

În urmă cu un an, maghiarii întorceau spatele FMI şi încheiau cu declaraţii dure un acord de asistenţă financiară luat rapid în toamna lui 2008, când statul se afla în pragul colaspului.

Vecinii de la Vest au închis uşa în nas reprezentanţilor  Fondului Monetar Internaţional în august 2010, însă au fost nevoiţi să ceară un nou împrumut la sfârşitul anului trecut. 
Acum, ei încep anul pe un ton mult mai împăciuitor. Pentru a primi un nou împrumut de urgenţă de la FMI şi UE, premierul Viktor Orban este dispus să fie deschis la compromisuri în ceea ce priveşte legislaţia controversată, amplu criticată la Bruxelles. Fondul le-ar putea cere maghiarilor să renunţe la cota unică a impozitului pe venit drept condiţie pentru împrumut.
Sunt dur doar atunci când interesele ţării mele impun acest lucru şi fac compromisuri atunci când interesele poporului ungar impun acest lucru“, a declarat Orban la Strasbourg ieri. Guvernul de la Budapesta este dispus să „reorganizeze în totalitate“ două amendamente temporare din Constituţie care au intrat în vigoare la 1 ianuarie dacă UE cere acest lucru, a spus Orban.

Premierul încearcă în acest fel să reînnoade discuţiile cu FMI şi UE şi să readucă reprezentanţii acestora la masa negocierilor, după ce tratative s-au prăbuşit în decembrie din cauza refuzului maghiarilor de a schimba o lege controversată, care pune în pericol independenţa băncii centrale.
Orban a anunţat că i-a trimis o scrisoare lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în care îşi arată dorinţa de a ajunge la un acord.

Cota unică a impozitului pe venit va fi o parte importantă a negocierilor pentru un nou împrumut, a declarat o sursă apropiată Fondului pentru agenţia de ştiri Bloomberg.

Fondul se opune în general sistemelor de taxare bazate pe cote unice. Orban a introdus taxa unică anul trecut, pentru a simplifica administraţia fiscală, a impulsiona creşterea şi a-i încuraja pe cei cu venituri ridicate să investească. Măsura a contribuit la scăderea veniturilor statului şi la creşterea deficitului bugetar
Comentariul meu: ce vreau sa zic e ... Respect ungurilor!! institutia asta mizerabila numita FMI trebuie desfintata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu