marți, 10 ianuarie 2012

caderea Dolarului american si al SUA

Statele Unite ale Americii primesc încă o lovitură din partea rivalilor economici. Cel mai puternic atu al finanţei americane, dolarul, e pe drumul de a pierde supremaţia mondială, după ce tot mai multe ţări trec la tranzacţiile valutare directe. Rusia şi Iranul anunţă că schimburile comerciale se vor face direct în monedele naţionale.

Încă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial dolarul american a devenit principala monedă de rezervă a lumii. Abia apariţia euro a adus o alternativă la dolar, care a căzut de la 71% din totalul rezervelor internaţionale în 1999 la  61% la sfârşitul anului 2011.

Cele mai multe tranzacţii internaţionale în afara Europei se fac încă în dolari şi principalele cotaţii ale mărfurilor sunt în moneda americană.

Ţări precum China au căutat să îşi diversifice rezervele valutare şi să scape de dominaţia dolarului. Moneda unică europeană, care ar trebui să fie deviza oficială a aproape tuturor ţărilor din Uniunea Europeană (cea mai mare economie a lumii) trece prin momente foarte dificile şi nu mai pare o alternativă reală la dolar în acest moment.

Programele de quantitative easing ale Rezervei Federeale Americane au stârnit reacţii dure ale Chinei şi Rusiei, care au acuzat SUA că exportă inflaţie, după ce preţurile alimentelor şi ale combustibilior au crescut puternic în ţările emergente, unde au un impact puternic asupra coşului de consum al populaţiei.

Moscova şi Beijingul au anunţat la sfârşitul anului 2010 că vor folosi tranzacţiile valutare directe în schimburile comerciale, fără a mai apela la dolar. Schimburile economice dintre cele două ţări sunt însă destul de mici raportate la scara comerţului mondial.

Un impact mult mai ridicat este de aşteptat să îl aibă ultima decizie la nivel statal între China şi Japonia. Cele două ţări au anunţat recent că schimburile comerciale se vor realiza direct între monedele naţionale. Japonia a exportat de 14,098 mii de miliarde de yeni (183,4 miliarde dolari) în China în 2010 şi a imporat de 14,413 mii miliarde yeni (187,5 miliarde dolari).

După ce anul trecut Iranul a anunţat un acord cu China de schimb comercial direct prin care petrolul iranian să ajungă în China prin intermediul bursei de mărfuri de la Teheran, Rusia şi Iranul anunţă acum că vor înlocui dolarul şi tranzacţiile comerciale directe în ruble şi rial. Propunerea a venit din partea Rusiei, potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg.

Comentariul meu: acelas lucru au facut si irak de a fost atacat,se pare ca si Rusia China si Japonia au renuntat la tranzactiile petro-dolari dar cu ele SUA nu are nici o sansa. 

3 comentarii:

  1. Eliberarea din clestele euro sau/si dolarului este singura sansa reala de pastrare a suveranitatii statale. La o scara mult mai mare, acelasi lucru a incercat sa faca Gaddafi prin adoptarea monedei din aur in Uniunea Stalelor Africane. Asta ar fi scos din robia euro/dolarului intregul continent african. Solutia aleasa a fost eliminarea liderului, pentru ca, fara un lider de forta lui Gaddafi, Uniunea Africana si proiectul ei genial vor dispare.

    RăspundețiȘtergere
  2. @stel
    Nu sunt un pro american, dar respect "lectia americana", care ar trebui invatata de fiecare cetatean onest al planetei, mai ales de noi romanii, ca tare ne place sa-i imitam. Ce bine ar fi sa-i imitam si in munca, pragmatism si respect de sine si-n toate, am fi departe. In primul rand respectul pentru lege si autoritate.
    Eu am o teorie, din ce in ce mai mult impartasita de cunoscuti; Ca sa contracarezi pe cineva (in cazul nostru pe americani) trebuie sa fii ca el, bine pregatit, muncitor, perseverent, pragmatic si nu in ultimul rand bogat.
    Libia era in felul ei era o forta, din pacate a fost o dictatura si ... era un stat african.
    Probabil ca solutia "finala" economica este reintorcerea la monedele de valoare (argint, aur, etc), totusi sa nu cadem in aceasta capcana.

    RăspundețiȘtergere
  3. hahaaaaaaaaaaaaa...anonym stel, naivule, tu ai fost in america sau vorbesti din carti?americanul de rand e puturos, cultura zero, nu stie bine sa scrie si nici unde se afla europa...iar santajul si jongleriile financiare sunt la rang de ,,democratie"(ai uitat criza din 29?!)...deci mai da o raita pe acolo si apoi mai discutam

    RăspundețiȘtergere