luni, 2 ianuarie 2012

Previziuni 2012: Vine sfârşitul?


Marea dilema este daca in 2011 va crapa buba si in SUA si in ce masura sau daca va crapa si mai mult in Europa si daca va putea Europa sa supravietuiasca si de data aceasta. In bine nu ne putem intr-adevar astepta la nimic, orice revenire va fi falsa, semnalele vor fi ca si pana acum de scurta durate si fara consistenta. Prabusirea lumii continua si a noastra continua poate si mai repede, iar asa cum Murphy spunea: “Cand lucrurile pot sa mearga si mai rau, vor merge”, sa ne pregatim de si mai rau.
In anul care a trecut m-am cam dumirit ca buba nu se va sparge asa usor pentru ca desi ne-am lovit de iceberg, apa nu a cuprins inca toate compartimentele navei ci, incet-incet, incepand de la periferie, “ciuma” ii ataca pe toti , la rand, de la cel mai slab inspre cel mai tare si de la cel mai de departe pana la cel mai indeaproape.  De scapat nu vor scapa decat cei care stau izolati in afara teritorului “contaminat”, cei care au imunitate foarte buna si cei care sunt norocosi. Sau daca ar fi sa continuam comparatia cu Titanicul, de scapat vor scapa doar cei de la clasa I-a care sunt insa inspirati sa dea din coate si sa ocupe loc in barci cat mai au sansa.
Cand vorbesc de periferie, nu ma refer doar geografic: chiar si in tarile bogate, falia intre saraci si bogati se mareste. Avem asadar o polarizare multipla: atat orizontal (nord vs. sud, est vs. vest) dar si vertical: cei care nu au li se va lua si cei care au li se va da si mai mult.
Sa trecem insa la lucruri concrete: ce ne rezeva 2012. Sa incepem cu o speculatie. Avand in vedere ca 2012 este “sfarsitul” conform calendarului maias, puterile intunericului vor folosi acest vector de sensibilitate de care sunt atrasi cei cu mintea slaba pentru a fi purtator al planurilor malefice care sunt in derulare in orice moment si care tintesc concret la distrugerea umanitatii – atat fizica cat si spirituala – prin incorsetarea cat mai multor tari in structuri supranationale controlate de puterile financiare care conduc in prezent imperiul anglo-american. Ce a oprit insa aceste puteri ca sa domine total lumea deocamdata este cresterea neasteptata si amenintatoare a Asiei, in special China si India. Fara sa primeasca o felie din noua ordine financiara a lumii, chinezii nu vor permite instaurarea unei noi ordini si marea dilema este daca vor ajunge in final la o intelegere sau americanii “o vor rezolva” prin razboi.
Iata asadar cateva lucruri concrete care au toate sansele sa se intample mai degraba mai curand decat mai tarziu:
- inrautatirea situatiei pentru clasele de jos; dupa lungi lupte si proteste inutile, sansa pentru o revolutie in tarile porcusorilor (Grecia, Portugalia, Spania, Italia) ca si in purcelusii mai mari (SUA, Marea Britanie) s-a cam pierdut; cu totul de mirare, aceasta neparticipare si stare de pasivitate nu poate fi pusa pe altceva decat pe faptul ca poporul are inca paine si circ si cum pentru a linisti un popor este de ajuns sa le oferi aceste doua nevoi de baza, iata ca inca nu a picat nici un cap; nu putem numi schimbarea unui prim-ministru cu caderea capului acestuia de vreme ce in locul lor a fost pusa aceeasi Marie cu alta palarie;
- generalizarea austeritatii, apasarea pedalei pe taieri chiar acolo unde nici nu visam acum; problemele vor fi atat de grave incat guvernantii – atat de pe la noi cat si de prin alte parti – nu vor ma ezita vand va fi cazul sa taie; este clar ca nemtii vor austeritate (la altii) ca sa tina euro inca la suprafata si este la fel de clar ca alta alternativa nu exista: caci a spera la revolutii este imposbil tinand cont de esecurile din 2010 in acest sens; iar de tiparit bani am inteles clar in 2011 ca nemtii nu vor accepta, din cauza sperieturii pe care nemtii o au fata de hiperinflatie; acesta spaima groaznica a lor se trage intr-adevar din experientele nefericite prin care au trecut, din pacate insa nemtii nu au capacitatea sa inteleaga ca ce va veni ca consecinta a spaimelor lor ancestrale are sansa sa fie cu mult mai grav decat toate hiperinflatiile prin care au trecut ei in trecut la un loc; la capitolul austeritate, deja “semne bune anul are”; nici nu am intrat inca in noul an si Romania si Spania deja au anuntat noi taieri;
- razboiul: nici nu am intrat bine in 2012 si deja auzim zanganitul armelor; iranienii au inceput exercitii militare, americanii ataca Banca Centrala Iraniana, rusii trimit o flotila prin Mediterana; cel mai grav este insa semnalul pe care Secretaul Apararii al SUA, Leon Panneta l-a dat recent: dupa ce pe 19 decembrie declarase ca orice actiune militara impotriva Iranului ar avea consecinte dincolo de intentiile initiale pentru regiune – adica oarecum avertiza Israelul sa nu faca ceva stupid -, si dupa ce Israelul a trimis o delegatie la Washington ca sa ii aduca pe americani “pe calea cea dreapta”, Leon si-a schimbat placa si a dat semnalul verde, declarand ca daca Israelul va porni razboiul, SUA si Israel vor avea aceleasi interese. Ca si cum ar fi fost nevoie sa mai expliciteze asta … Stupiditatea declaratiilor lui Panneta vin insa din faptul ca prin declaratia asta deja a cedat sansa primei lovituri in favoarea Israeului; chiar daca aveau de gand sa ii sustina pe evrei, americanii faceau mai bine sa taca si sa isi rezerve dreptul de a ataca ei primii si nu Israelul; dincolo de evenimentele curente insa, atacul asupra Iranului merge mana in mana cu salvarea dolarului; in caz ca Iranul va fi atacat si stramtoarea Hurmuz va fi blocata, pretul petrolului va exploda, facand cererea de dolari sa propteasca prabusirea iminenta a acestuia cauzata de hemoragia tiparnitei; in 2011, americani au evitat aceasta prabusire prin atacarea euro-ului, ceea ce le-a reusit de minune; ramane insa de vazut daca in 2012 va fi de ajuns criza din Europa pentru a mentine dolarul, sau razboiul cu Iranul va fi planul B care nu va mai putea fi amanat; tragic pentru noi europenii este va vom avea de pierdut in ambele situatii, ceea ce ar trebui sa ne dea cateva invataminte noua romanilor si sa intelegem o data pentru totdeauna ca numai prin noi insine si numai prin lupta crancena si performanta in toate directiile putem supravietui; istoria ne bate din nou la usa si de data aceasta chiar nu vom avea optiuni prea multe, ca de fiecare data istoria ne prinde pe picior gresit la fel ca zapada din fiecare iarna; desi este anuntata la starea vremii si desi stim din anii precedenti ca pot aparea probleme, nu suntem niciodata in stare sa facem fata ca societate unei amarate de zapezi; ce sa mai vorbim atunci de a face fata unui razboi anuntat si unei furtuni geopolitice de mari dimensiuni care deja ne-a prins in vartejul ei devastator?

4 comentarii:

  1. Incepe sa se vorbeasca de mercenari iranieni in Siria. Dar Iranul nu are interesul de a declansa vreo tensiune in zona, deci este foarte posibil ca acei mercenari cu aspect de iranieni sa fie, de fapt... palestinieni, sa spunem. O revolutie siriana in orientul mijlociu ar fi ca un lung fitil aprins pentru bomba care ar urma sa explodeze in Iran, conform scenariului cunoscut de acum. Pentru ca artizanii nu au prea multa imaginatie: au folosit acest scenariu pentru Ceausescu, apoi pentru Gaddafi, cu acelasi succes, pentru ca fiecare lectie trebuie invatata, altfel revine iar si iar... De aici vin si deja celebrele citate: "Cine nu cunoaste greselile trecutului risca sa le repete" sau "Istoria se repeta". Fiecare examen al vietii trebuie trecut. Altfel, acea eroare devine un scurtcircuit care transforma spirala evolutiei in cerc inchis, intr-o bucla spatio-temporala din care nu mai iesi pana nu intelegi adevarul ascuns in spatele acelei experiente.

    RăspundețiȘtergere
  2. @stel
    Ai prins subtilitea actiunilor care se petrec pe toata scena araba. Sa nu uitam ca-n lumea intrega sunt foarte multi dizidenti iranieni, orice este posibil pot fi folositi si mercenari iranieni Nicio noutate, din pacate "papusarii" si-au pierdut mana si imaginatia. S-ar putea ca era acestor papusari sa apuna, numai ca daca acest fapt se va intampla, va fi de rau pentru toata planeta, iar citatele sunt intotdeauna actuale.
    Vreau sa subliniez, ca atmosfera in spatiul Asiei mici si a Orientului Apropiat nu este una buna. Relatiile turco-islaeliene nu sunt pe roze, iar presiunile indirecte la adresa Turciei si a statelor adiacente este mare.
    De fapt asistam la o lupta surda pentru resurse, vesnicele resurse, care au generat atatea si atatea conflagratii.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim
    "lupta pentru resurse"... O sintagma interesanta, o masca pentru imperialismul modern, ca si "razboiul contra terorii".

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ar place sa se spuna direct, cine trag sforile din culise... cine este aceats elita mondiala ce a cladit N.O.M ! Oare nu este Marea Britanie, SUA si Israel ? Nu este agenda lor stabilita din 1871 si in ceea ce priveste cel de-al 3-lea razboi mondial ? Nu urmaresc eid fapt acel genocid in urma careia sa ramana doar vreo 500 de milioane de locuitori ? Nu au ei orase subterane pregatite din 1947 pana in 2011 ? Cui sunt destinate lagarele de concentrare din SUA ? DAr milioanele de sicrie ? Oare nu este tocmai sionismul-francmason la carma acestei societati oculte ce dirijeaza istoria Terrei de cel putin 300 de ani ?

    RăspundețiȘtergere