sâmbătă, 22 octombrie 2011

In timp ce Basescu isi doreste in “euro”, Suedia, o tara ceva mai socialista si mai dezvoltata decit Romania, nu doreste sub nici o forma sa intre. Sa ne intrebam de ce!

Suedia este o tara in care nu s-au inregistrat proteste de strada sub nici o forma niciodata, iar actualmente nu este nimic care sa genereze aceste proteste, cu toate ca in mai toate tarile capitaliste se inregistreaza miscari de strada pe diferite subiecte sociale si economice, de amploare..Economia suedeza, a crescut intr-un ritm satisfacator, de 6,4% in primul trimestru al anului in curs, dupa o crestere de 5,7% in aceasi perioada a anului trecut, care a fost cea mai puternica crestere in cadrul tarilor dezvoltate din vestul Europei. Dar suedezi, in continuare au coroana suedeza ca moneda nationala, chiar daca sint curtati de UE sa intre in “cercul dezvoltatilor”, cu moneda euro in tarile lor.
Coroana suedeza a intrat in acest an, in clubul de elita al monedelor cele mai stabile, alaturi de francul elvetian, fiind prefarata de multi investitori si comericianti, care doresc sa profite de expansiunea germana in timp ce nemti doresc evitarea unei crize de proportii.
Nemti isi maresc exportul prin caderea monedei euro, produsele lor fiind din ce in ce mai cumparate la preturi mai mici de beneficiar din alte state si continente, iar suedezi se bucura de acest privilegiu, datorita unei monede puternice pe care o au, deci ei cistiga pe toate fronturile prin mentinerea coroanei sudeze ca moneda nationala.
Cei care au cumparat coroane suedeze vor fi, cel putin in Europa, in pas cu cresterea economica, fara sa le pese de Grecia si situatia dezastruoasa in care este economia elena.
Suedezi au oferit intregi lumi si ofera, un tip de socialism intr-o evolutie permanenta si care nu a putut fi niciodata contrat de tarile asa zis dezvoltate in Europa si in plan mondial.
Suedia este si va ramine un exemplu de dezvoltare economica si de abordare a unui sistem de prioritati in economie demn de invidiat si cu consecinte sociale dintre cele mai favorabile.
Suedezi sint mai mult decit bucurosi, traind traditia lor de suveranitate si ar face orice pentru a-si mentine pozitia. Suedia pastreaza o distanta rece fata de tarile “bogate” europene si dovedeste ca locul pe care il ocupa in plan mondial, este unul nu numai meritat, dar si cistigat printr-o gindire constructiva, departe de capitalismul salbatic promovat de tarile vest europene si SUA. Suedezi stiu ca sistemul lor lucreaza si este valabil iar cel european trage sa moara.
Cind Suedia s-a alaturat UE in 1995, ea a acceptat teoretic ca, in momentul in care se va pune problema ca sa adere la euro, o va face. Cind a fost lansat euro, in 1999, Suedia si-a revizuit opinia si a renuntat, pastrind coroana suedeza ca moneda nationala.
In 2003, Suedia a programat un referendum pe tema, daca sa se alatuure sau nu monedei euro. Marile organizatii industriale au vazut acest lucru ca o oportunitate, insa sindicatele s-au opus categoric, fiind ingrijorate de efectul pe care ar putea sa il aiba asupra veniturilor salariale ale angajatilor. Peste 56% dintre suedezi au votat impotriva aderarii la euro, cu 83 % mai multi decit in 2002, cind au avut un alt referendum, deci se inregistra o crestere a aversiunii fata de euro.
Cei de la Bruuxelles au reactionat cu perversitate capitalista, dorind sa le dea sfatiuri si sa ii conviga pe suedezi de necesitatea aderarii la euro, ceea ce nu s-a intimplat, pentru ca politicieni lor nu sint de teapa lui Basescu, Boc si parlamentarii rusinii.
Italienii s-au grabit sa spuna ca suedezilor le este frica de concurenta din zona euro. Suedezi nu i-a bagat in seama si Romano Prodi a ramas cu declaratia lui infantila si fara rapsuns de la suedezi. Ei au dovedit realism, intelligenta si nicidecum frica. Imediat dupa acest referendum, intre 2004 si 2007, fara a intra in zona euro, Suedia a avut cea mai mare crestere economica, de 3,7%, comparind-o cu numai 2,4% in zona euro. In urma acestui succes, primul ministru Fredrik Reinfeldt, a taiat taxele pe venitul suedezilor, incercind sa ii faca sa inteleaga decizia inteligenta luata de a renunta la invitatia in zona euro. Mai mult, el a taiat taxele pe veniturile suedezilor de patru ori consecutiv pina in 2006 si a promis ca le va taia din nou in 2012.
Suedia creaza un joc inteligent si considerat “murdar” de politicienii vest europeni. Ea trimite 40% din exportul suedez, catre tarile dn zona euro si beneficiaza de reduceri mari la costul tranzactiilor efectuate si o crestere a nivelului comercial si a competitiei in zona euro, fara ca ea sa fie integrata in acest sistem.
Ceea ce nu le convine economistilor suedezi de marca, este asa cum spune Lars Clamfors, faptul ca politicienii suedezi care sint pentru adoptarea monedei euro, sint concentrati prea mult pe argumente economice legate de moneda euro comuna si mult prea putin pe argumente politice, care sint determinante dupa cum putem observa. In urmatoarea etapa, economistii suedezi pregatesc o strategie monetara sofisticata asupra careia voi reveni si care va avea in opinia mea un succes total. Suedia nu are nevoie inca de o strategie fiscala , pentru ca economia merge foarte bine, dar o are in vedere si pe aceasta, in colaborare cu strategia monetara. In ani ’90, liderii vestici se intrebau, daca poate exista o uniune monetara in cazul unui cadru politic eterogen, decii fara o uniune politica. Pare o intrebare abstracta, iar raspunsul pare sa fie mai dureros decit acesti lideri capitalisti l-au anticipat.
Suedia a rapsuns prin NU si se pare ca a inteles cel mai bine jocul. Ce a inteles timonierul Romaniei, nu prea stim, dar dupa cum merg treburile, se pare ca nu prea mult, poate chiar deloc, pentru ca el se vede intr-un sistem in care nu numai ca nu poate sa inteleaga mare lucru, dar acest sistem este in cadere evidenta si daca nu l-a inteles cind era cit de cit stabil, este greu de crezut ca il va intelege in cadere libera.

Un comentariu:

  1. Nici nu e mirare in ce hal a ajuns tara noastra avand in vedere ca de-a lungul istoriei a fost condusa de lideri incompetenti si sugative la orice promisiune de ascensiune economica, politica si sociala. Ne meritam soarta ca si popor; s-a vazut si inca se vede tipul de popor care suntem, unul foarte slab moral, lipsit de unitate, ne inclinam capetele in fata oricarei marionete din clasa politica. Am fost dresati mental sa ne supunem fara retinere sau comentariu, asta fiind mostenirea lasata de comunism, iar acum in caz de "necaz" nu facem decat sa ne ascundem dupa perdelele si "fustele" bisericesti plecandu-ne capetele, astepand ca un ritual ajuns mai mult decat ridicol sa ne scoata de pe drumul pierzaniei. Ar fi fost mai bine daca am fi ramas sub monarhie constitutionala? Poate da poate nu, asta nu o vom mai putea stii niciodata, doar sa facem supozitii. Atata timp cat traim in umbra Basescu-Boc nu vom putea avea dreptul la opinie, ca doar sunt ilegale protestele, nu?

    RăspundețiȘtergere